top of page
  • elisavanleeuwen

Vegetarische nasi met witte kool, sperziebonen en paprika.

Nasi is de Nederlandse afkorting voor nasi goreng. Dit gerecht komt uit het Indonesische en Maleisische taalgebied en betekent gebakken gekookte rijst. De basis ingrediënten van nasi goreng zijn afgekoelde gekookte rijst, olie of boter, ketjap of sojasaus. Nasi is ideaal om restjes groente in te verwerken. En laat je die nou net heel vaak hebben in de moestuin! Nasi is een heel makkelijk gerecht, enige is dat het lekkerste word als je de rijst de dag van tevoren of in ieder geval de ochtend van tevoren maakt, dus daar moet je dan wel even bij nadenken.

Natuurlijk kan je nasi ook aanvullen met vlees maar ik bak er liever een gebakken ei bij. En ik serveer de nasi met pindasaus, kroepoek en geraspte kokos om er een volledige maaltijd van te maken maar je kunt dit nog eindeloos uitbreiden.

Ingrediënten voor 4 personen:

300 gr rijst (ik gebruik zilvervliesrijst maar gebruik vooral die je toch al in de kast hebt staan)

1 ui

2 tenen knoflook

250 gr witte kool, uitgelekt*

400 gr sperziebonen

2 el ketjap manis

2 el sojasaus

2 puntpaprika's

stukje rode peper (grootte afhankelijk van hoe pittig je de nasi wilt)


Ingrediënten voor pindasaus:

200 ml water

5 el 100% pindakaas

3 el ketjap manis


Eventueel erbij: eieren, kroepoek en geraspte kokos.


Bereidingswijze:

1. Kook de rijst volgens de verpakking gaar en laat deze afkoelen. Het lekkerste is als je de rijst de dag ervoor of in de ochtend alvast kookt.

2. Snij de ui, de rode peper en de knoflook fijn. Snij de paprika in stukjes en dop de sperziebonen.

3. Doe de sperziebonen in een pan, voeg zoveel water toe zodat de sperziebonen net onder het water staan en breng de pan aan de kook. Laat de sperziebonen 5 minuten koken, giet vervolgens de sperziebonen af en zet apart.

3. Bak in een grote hapjespan de ui, de rode peper en de knoflook in 2 el olijfolie. Als de ui glazig ziet, voeg dan de stukjes paprika toe en bak deze ook mee.

4. Voeg vervolgens de sperziebonen, de witte kool, de ketjap manis, de sojasaus en de rijst toe en meng het geheel. Laat het geheel nog 5 minuten bakken en maak ondertussen de pindasaus. Let wel op dat de nasi niet aanbakt!

5. Voor de pindasaus doe je alle ingrediënten in een steelpannetje of andere kleine pan en breng dit geheel al roerend aan de kook tot het de gewenste dikte heeft.

6. Serveer de nasi met de pindasaus en een gebakken ei, kroepoek en geraspte kokos.


*Ik gebruikte geweckte witte kool. Mocht je nou geen geweckte witte kool hebben, dan kun je de witte kool kleinsnijden en meebakken wanneer je de paprika toevoegt.

bottom of page