top of page
  • elisavanleeuwen

Spruitjesstamppot met appeltjes


Spruitjes, je houdt ervan of je houdt er niet van? Duizenden tips om de smaak of geur weg te krijgen, in de hoop dat de kinderen (of volwassenen, hihi) ze eten, is natuurlijk vreemd want het gaat juist om die heerlijke smaak! En ik geloof er echt in dat je alles kan leren eten, als je maar vaak genoeg proeft. Want natuurlijk is je lichaam niet gewend aan zoiets uitgesproken als spruitjes, zeker niet in een wereld waarin er toch heel veel suiker aan alles word toegevoegd aan ons eten om maar lekker gevonden te worden. Een andere manier om aan een smaak te wennen is om er andere dingen aan toe te voegen waardoor je wel de spruiten eet maar ook andere dingen. In dit geval aardappelen en appels. Want door een stamppot te maken met die heerlijke kleine groene ballen (ja, ik heb ooit in een opvoedboek gelezen dat je er gewoon een andere naam aan moet geven), lustten hier alle drie de kinderen spruiten. Dus spruitjes, je houdt ervan of je houdt er niet van? Ik zou zeggen: je houdt ervan of je houdt er nog niet van en hebt nog even tijd nodig. Eet smakelijk!

Ingrediënten voor 4 personen:

1 kilo kruimige aardappelen

400 gr spruitjes*

3 appels

100 ml melk

eventueel walnoten of hamblokjes


Bereidingswijze:

1. Schil de aardappelen en snij in grove stukken. Doe ze in een pan met water en kook ze 20 minuten. 2. Maak de spruitjes schoon en kook ze 9 minuten.

3. Schil de appels en snij deze in hele kleine stukjes. Des te kleiner je ze snijdt, des te lekkerder de stamppot!

4. Als de aardappelen gaar zijn, giet deze dan af en pureer samen met de melk tot puree. Voeg de spruitjes toe en stamp deze grof. Voeg ten slotte de appelstukjes toe en meng deze door de stamppot.

5. Serveer de stamppot eventueel met walnoten of hamblokjes.


* Ik nam 600 gr spruitjes mee uit de moestuin, na het snijden had ik ongeveer nog 400 gr over. Dit kwam door mijn moestuin vaardigheden, de spruitjes waren niet heel schoon, en een flink aantal aangevreten door ongedierte.

bottom of page