top of page
  • elisavanleeuwen

Rode kool stamppot met appel en rozijntjes.

De meest bekende stamppotten zijn toch wel hutspot, boerenkool en zuurkool maar er zijn zoveel varianten. Zowel de aardappel als de groente die je erin verwerkt. Voor deze stamppot maak je eerst rode kool met appel en rozijnen en roer je die door de aardappelpuree. En natuurlijk alles uit eigen moestuin, misschien iets meer werk maar zo ontzettend veel lekkerder!

Ingrediënten voor 4 personen:

800 gr. aardappelen, kruimig

1 rodekool (die van mij woog 400 gram)

3 zoete stevige appels

75 gr rozijnen

1 el kaneel

scheutje natuurazijn

100 ml melk

klontje roomboter

eventueel vegetarische gehaktballetjes, vlees of vis*


Bereidingswijze:

1. Verwijder de harde kern van de rode kool en snij de rest van de rode kool zeer fijn. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij de appels in blokjes. Strooi de kaneel over de appels.

2. Laat de rozijnen wellen in warm water.

3. Verwarm de roomboter in een hapjespan en bak de appels 3 minuten. Voeg daarna de rode kool in delen toe.

4. Laat de rozijnen uitlekken en voeg ze dan toe aan de rode kool samen met een scheutje water en een scheutje natuurazijn. Laat dan de rode kool 25 minuten stoven met de deksel op de pan. Mocht de rode kool dreigen droog te koken, voeg dan een klein beetje vocht extra toe.

5. Schil de aardappelen en snij in grove stukken. Doe de aardappelen in de pan met water zodat de aardappelen net onder water staan. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar.

6. Als de aardappelen gaar zijn, giet dan het water af en stamp de aardappelen met de melk tot een puree. Voeg dan de rode kool toe en schep om.


Eet smakelijk!


*Wij aten deze stamppot met vegetarische balletjes, maar met vis of vlees kan dit ook.

bottom of page