top of page
  • elisavanleeuwen

Rode kool met appeltjes.


Voordat wij een moestuin begonnen, aten we sowieso al veel vers en altijd met veel groentes. Ik had mezelf aangeleerd hoe te koken met smaak maar zonder pakjes en zakjes. En hopelijk als je veel mee leest en mee kookt met mijn recepten, heb je dit zelf ook snel genoeg onder de knie! Het enige wat ik wel altijd kocht in pot was rode kool met appel. Want dat was makkelijk en ik had geen idee hoe ik ten eerste aan een rode kool kwam en ten tweede hoe ik rode kool klaar moest maken. Maar nu met een moestuin en dus zelfgekweekte rode kool, kon ik aan de slag! Dit recept vervult je huis met de heerlijke geur van rode kool maar toch is de smaak zo anders dan rode kool uit een potje. Ik vermoed dat het appels met peren vergelijken is, want die van de fabriek bevat waarschijnlijk meer suiker, meer conserveermiddelen en andere hulpmiddelen om hem lang te bewaren? Maar dit recept begint met rode wijn en port en een goed begin is nou eenmaal het halve werk dus probeer hem zelf eens uit en laat mij weten of je dit lekkerder vind dan rode kool uit pot. Overigens ben ik er ook achter dat er in de supermarkt en op de markt gewoon rode kool te krijgen is, oeps...

Ingrediënten voor drie porties van ongeveer 500 gram:

1 rode kool

3 appels

100 ml rode wijn

100 ml port

1 el rijst

1 el balsamicoazijn

1 el appelstroop

2 speculaaskoekjes

7 jeneverbessen

5 kruidnagels

2 laurierblaadje

1 kaneelstokje

Bereidingswijze:

1. Snij de rode kool met een mes of met een keukenmachine in hele dunne plakjes. Snij de 3 appels in kleine blokjes.

2. Doe alle ingrediënten behalve de rode kool en de appel in een grote braadpan en breng dit aan de kook.

3. Voeg daarna de appel en de rode kool toe en laat dit op rustig vuur minimaal 4 uur stoven. Des te langer je de rode kool laten stoven, des te zachter deze word.

bottom of page