top of page
  • elisavanleeuwen

Restjes snijbonen verwerken in een nazomers gerecht: risotto met snijbonen en champignons.

Bijgewerkt op: 26 nov. 2020

September is aangebroken, het einde van het moestuin seizoen komt in zicht en steeds meer stukjes moestuin zijn leeg. Ik had in het voorjaar zowel stokslabonen als stoksnijbonen geplant. Ik heb er werkelijk kilo’s snijbonen en sperziebonen vanaf kunnen halen. Soms aten we er van maar vaak genoeg blancheerde ik ze en deed ze in de vriezer. Inmiddels is de eerste lading bonenplanten al uitgebloeid en opgeruimd. Naast de stokbonen stonden de doperwten maar die waren al veel eerder uitgebloeid en dus had ik halverwege het seizoen nog wat extra stokbonen gezaaid om niet een plekje zo lang leeg te hebben. Gevolg is dat ik nu steeds een paar snijbonen en een paar sperziebonen oogst, niet voldoende voor een hele maaltijd. Wijze les voor volgend moestuin seizoen! Nu is mijn jongste dochter in de ik-lust-niks-behalve-sperziebonen fase dus die komen wel op. Maar inmiddels had ik toch al 200 gram snijbonen, een hoeveelheid waar we niet met zn allen van kunnen eten en daarom kocht ik een bakje champignons en snoeptomaatjes en maakte deze heerlijke risotto. Wij aten er worst bij, die kan je natuurlijk vervangen voor iets vegetarisch of geheel weglaten natuurlijk.

Ingrediënten voor 2 personen:

1 ui

1 teentje knoflook

150 gram risotto rijst

100 ml witte wijn

200 gram snijbonen

250 gram champignons

100 gram snoeptomaatjes

1 groentebouillonblokje opgelost in 600 ml kokend water

2 rundersaucijzen


Bereidingswijze:

1. Snij de ui fijn, de snijbonen in dunne reepjes en de champignons in plakjes. Pers de knoflook en snij de snoeptomaatjes in kwarten.

2. Bak de rundersaucijzen volgens de aanwijzingen op de verpakking.

3. Bak de ui en de knoflook in een beetje olijfolie, als de ui zacht is geworden, kan de risotto erbij.

4. Als alle risotto bedekt is met een laagje olijfolie, kan de witte wijn, de champignons en de snijbonen erbij.

5. Als de witte wijn is opgenomen door de rijst, kan de eerste soeplepel bouillon erbij. Telkens als de bouillon door de rijst is opgenomen, weer een nieuwe soeplepel bouillon erbij. Let op dat je telkens blijft roeren en stop met de bouillon als de risotto gaat is. Is de bouillon op en de risotto niet gaar? Voeg dat wat extra kokend water toe.

6. Voeg vlak voor het opdienen, 50 gram geraspte parmezaanse kaas toe en de snoeptomaatjes toe. Zorg wel dat de tomaatjes warm worden en de kaas gesmolten is.


Heerlijk met een glas witte wijn! Eet smakelijk!

bottom of page