top of page
  • elisavanleeuwen

Pompoencupcakes met appel.

Bijgewerkt op: 5 mrt. 2021

In het voorjaar nam ik twee zaadjes voor gele pompoen, en twee zaadjes voor flespompoen. Alle vier de zaadjes kwamen op en werden groter, en groter. Op een dag waren ze alle vier zo groot, dat ik van alle vier geen afscheid wilde nemen en ze alle vier in de moestuin plantte. Wat een beginnersfout want die planten worden groot, groter, grootst en daar komen veel pompoenen aan! Gelukkig ben ik erg creatief in pompoen recepten, zoals een heerlijke pasta ovenschotel, pita broodjes met pompoen, biet en falafel, pompoenpannenkoeken en nog veel meer. Maar wist je dat je met pompoen ook heel lekker kan bakken? Ik maakte eerder al een pompoen cheesecake en een brownie cheesecake met pompoen. Vandaag deel ik jullie het recept voor pompoencupcakes, dit recept maak ik elke maand want er verdwijnen er altijd een aantal voordat ik ze überhaupt kan opruimen en de rest gaat in de vriezer. Als ik dan in de ochtend de lunch bakjes van mijn schoolgaande kinderen moet vullen, doe ik er ook meestal zo'n cupcake in. Direct vanuit de vriezer, tegen de tijd dat ze op school eten, zijn ze wel ontdooit. De pompoen puree maak ik niet elke keer nieuw, meestal als ik een recept eet met pompoen, hou ik gewoon een deel apart voor deze cupcakes. Een andere optie is om een hele pompoen tot pompoenpuree te verwerken en dan in porties in te vriezen.

Ingrediënten voor ongeveer 24 stuks:

1 pompoen

275 gr zelfrijzend bakmeel

1 el koek en speculaas kruiden

1 mespunt zout

4 eieren

200 gr boter

150 gr donkerbruine suiker

1 grote appel


Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de pompoen, verwijder de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in grote stukken. Leg de stukken pompoen op een bakplaat en zet de bakplaat in de oven voor 20 minuten. Pureer de pompoen en laat hem afkoelen tot kamertemperatuur.

2. Verlaag de oven temperatuur tot 170 graden en rasp de ongeschilde appel grof.

3. Doe de boter en de suiker in een beslagkom en mix tot deze romig en één geheel zijn. Voeg vervolgens de eieren 1 voor 1 toe en voeg pas het volgende ei toe als de vorige helemaal is opgenomen.

4. Voeg vervolgens het zelfrijzend bakmeel en de koek en speculaas kruiden toe en meng dit goed door.

5. Voeg als laatste de appel en 200 gram pompoenpuree* door het mengsel.

6. Vervolgens vul je de cupcakevorm. Ik neem altijd siliconen cupcakevormpjes waardoor insmeren of cupcakepapiertjes overbodig zijn, heb je geen siliconen cupcakevorm dan moet je wel de vorm insmeren of cupcakepapiertjes gebruiken.

7. Bak de cupcakes in 30 minuten goudbruin en gaar. Dit laatste kun je controleren door met een satéprikker in de cupcakes te prikken, komt de prikker er schoon uit, dan zijn de cakejes klaar. Laat de cupcakes vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.


Je hebt waarschijnlijk pompoenpuree over, deze kun je gemakkelijk invriezen. In porties van 200 gram zodat je de cupcakes nog een keer gemakkelijk kunt maken zonder de eerste stap te hoeven doen.

bottom of page