top of page
  • elisavanleeuwen

Lasagne met linzen en witte kool

Begin oktober had ik nog steeds vreselijk veel groente uit de moestuin waar we riant van konden eten. Maar toen ik op de moestuin kwam, zag ik dat twee witte kolen die al geruime tijd klaar waren om geoogst te worden, begonnen open te barsten. Ik nam ze snel mee naar huis en heb ze gesneden, gewassen, geblancheerd en in porties ingevroren. In december waren de moestuin vakken leger en leger aan het raken en ging ik eens kijken wat er nog allemaal in de vriezer lag. En daar waren de porties witte kool! Ik besloot een lasagne te maken, wellicht een stukje meer werk maar dat proef je dan ook meteen! Ik maakte de lasagne op smaak met een heerlijke specerijenmengeling van Verstegen, deze bevat geen toegevoegd zout, en dat is voor mij wel een voorwaarde. Let wel op, de specerijen zorgen voor een pittige smaak, heb je daar geen zin in, voeg dan minder toe!

Ingrediënten voor 4 personen:

1 ui, gesnipperd

2 teentjes knoflook, geperst

250 gr champignons

125 gr linzen

600 gr witte kool

500 gr tomaten

70 gr tomatenpuree

125 gr lasagnevellen

3 el bloem

40 gr boter

500 ml melk

75 gr geraspte kaas

1 el Berbere Specerijenmengeling (Verstegen)


Bereidingswijze:

1. Snipper de ui en snij de teentjes knoflook fijn. Snij de champignons in plakjes en de tomaten in tomatenblokjes. Snij ook de witte kool heel fijn (de harde kern verwijderen).

2. Bak de ui, de knoflook en de champignons in een scheutje olijfolie in een ruime hapjespan tot deze glazig zien.

3. Voeg dan de tomatenpuree en de Berbere specerijen toe en laat nog een 2 minuten meebakken.

4. Daarna voeg je de tomatenstukjes en 50 ml water toe. Laat dit 10 minuten pruttelen met de deksel op de pan. Voeg dan de witte kool en de linzen toe. De witte kool zal flink slinken.

5. Smelt in een steelpannetje de boter. Voeg al roerend de bloem toe en laat één minuut al roerend garen. Voeg dan de melk langzaam en al roerend toe tot de bechamelsaus de gewenste dikte heeft.

6. Zodra de bechamelsaus en de tomatensaus klaar zijn, kan je de lasagne opbouwen. Begin met de tomatensaus, gevolgd door een laagje bechamelsaus en dan de lasagnebladen. Ga door tot de schaal vol is of de saus op is, waarbij je eindigt met de bechamelsaus.

7. Verdeel de geraspte kaas over de ovenschaal.

8. Bak de lasagne op 180 graden ongeveer 30 minuten tot de lasagnebladen gaar zijn en de kaas gesmolten is. Laat de lasagne 10 minuten staan voordat je hem opdient.


Heerlijk met een glas rode wijn! Eet smakelijk!

bottom of page