top of page
  • elisavanleeuwen

Kookboekrecensie: Lekker lokaal.


Toen ik aan de moestuin begon tijdens de corona crisis moest ik enorm veel bijleren. Welke groente in welk seizoen groeit, dat er verschillende gewassen zijn, wat wel en niet in Nederland kan groeien, ik wist het allemaal niet. Tjonge, wat zou het nieuwste kookboek van Laura de Grave mij veel hebben geholpen want dit kookboek bevat niet alleen heel veel recepten, maar ook heel veel informatie. En dus heb ik met plezier (want je bent nooit te oud om bij te leren) haar kookboek gelezen en verschillende recepten uitgeprobeerd.


Laura is al jaren op zoek naar al het moois dat in Nederland geproduceerd en verbouwt word. Want hoe vreemd is het eigenlijk dat we voedsel eten uit de hele wereld terwijl in Nederland ook zoveel verbouwd en geproduceerd word dat zo lekker is? In haar kookboek vertelt Laura je welke producten allemaal van Nederlandse bodem komen. Lokaal eten is namelijk verser, duurzamer en beter voor de biodiversiteit. Maar daarnaast, als je de mogelijkheid hebt om zelf naar de producent te gaan, kun je veel meer bijzondere producten ontdekken en ontmoet je boeren en lokale voedselondernemers en beleeft zo allerlei avonturen. En als je niet weet waar je moet beginnen, dan heeft Laura in haar kookboek een hele lijst met adressen waar je heen zou kunnen.


Tot slot bevat het kookboek ook een uitgebreide seizoenskalender voor groente en fruit van Nederlandse bodem. Dit helpt je herinneren om met de seizoenen mee te eten, want dat is lekkerder, duurzamer én goedkoper. Al met al dus een hele hoop informatie waardoor je dit kookboek niet alleen hoeft te gebruiken als kookboek maar ook nog eens een regenachtige middag lang op de bank kunt nestelen met een kop thee om dit boek van voor tot achter door te spitten.


Natuurlijk is een kookboek geen kookboek als er geen recepten in staan en de vegetarische recepten die Laura heeft opgeschreven nodigen echt uit om de keuken in te gaan. Daarnaast zijn de foto's echt super. Ook zijn een aantal recepten echt nieuw voor mij, zoals auberginehachee en bieterballen. Ik probeerde een heel aantal recepten uit zoals je op de foto's kan zien, eigenlijk omdat ze me zo aanspraken en ik zo benieuwd was hoe ze zouden smaken. De ontbijtkoek was de lekkerste ontbijtkoek van de hele wereld volgens mijn dochter en mn man was verzot op de paddenstoelburgers. Overigens maakte mn zes jarige dochter door de duidelijke instructies zelf gevulde eieren. Persoonlijk vond ik de aubergine hachee echt heerlijk, ik maakte hem een dag eerder zodat de smaken goed konden intrekken.


Al met al een geweldig kookboek, met originele vegetarische recepten die heel duidelijk zijn opgeschreven en prachtig zijn gefotografeerd. Een tip voor in de schoen komende december periode!bottom of page