top of page
  • elisavanleeuwen

Kookboekrecensie: De meisjes van de moestuin.


Ken je de meisjes van de moestuin al? Ik heb het over Amber Carchedi en Reny Muller. Ik volg deze twee meisjes al langer op instagram omdat ze zulke mooie foto's maken, zulke fijne adviezen voor in de moestuin geven en een geweldige inspiratie zijn voor in de keuken. Samen vormen ze een perfect duo, Reny doet de tuin en Amber de keuken. Geen gewone stamppot maar gevarieerde bijzondere recepten voor maaltijden en (nog leuker) ook voor likeuren, sapjes en taartjes.


En nu hebben de moestuinmeisjes een boek geschreven! Dit boek "De meisjes van de moestuin: kweken, oogsten, koken en eten" kwam in april 2021 uit en het is een mix van een kookboek en een moestuinboek. De meisjes hebben meerdere types groente, fruit en kruiden die je in de moestuin kan kweken uitgelicht. Voor elke groente, fruit of kruid beginnen de meisjes met diverse kweektips, handige tips over grondbewerking, zaaien, groeien en snoeien. Daarna geven ze een aantal verrassende recepten waarin deze groente, fruit of kruid in het middelpunt staat.


Dit is dus niet een kookboek dat je een keer doorbladert en dan enkel in de keuken zal gebruiken. Ikzelf ben nog steeds lerende in de moestuin en ik vond de tips van de meisjes daarom heel waardevol. Maar ook als je al heel lang tuiniert, ken je dan alle groentes, fruitsoorten en kruiden die je zelf kan kweken met al hun specifieke wensen en gebruiken? En ken je dat, dat je iets nieuws uitprobeert in de moestuin maar vervolgens niet weet wat je ermee moet in de keuken? Of dat je al jaren courgette in de tuin hebt staan maar wel eens iets vernieuwends ermee wilt maken? Dan is dit boek echt ideaal!


Natuurlijk wilde ik de recepten van de meisjes ook proberen, zitten er veel ingewikkelde ingrediënten bij (voor mij houdt het dan vaak snel op!), zijn de recepten duidelijk en misschien wel het allerbelangrijkste: komt het door de keuring bij mijn gezin? In verband met mijn zwangerschap kon ik de alcoholische recepten voor likeurtjes niet uitproberen, maar dat zal ik volgend seizoen zeker gaan doen. Gelukkig waren er genoeg alternatieven, en hadden we een culinair dagje: vijgenjam door de kwark bij het ontbijt, een courgette-spinazie soep met heerlijke knoflookcroutons bij de lunch, een heerlijke pompoenschotel als avondmaaltijd en een zoete aardbeienmousse als toetje. En tussendoor aten wij een perentaartje met limoncello (ja, hier smokkelde ik met de alcohol). Deze taart was zo heerlijk dat mijn zoon vroeg: 'mama, kan je deze taart elke dag maken?'. Het recepten gedeelte van dit boek kwam dus zeker door de keuring, ik kon alle ingrediënten gewoon bij mijn eigen supermarkt halen en de recepten vond ik niet ingewikkeld.


Afgelopen jaar gaf ik ook al een kookboek als tip voor Sinterklaas en dit jaar zou ik zeker dit boek van de meisjes aanraden. Afwisselend, verrassend en super mooi vormgegeven!bottom of page