top of page
  • elisavanleeuwen

Hartige taart met witte kool en prei.

Bijgewerkt op: 5 mrt. 2021

In mijn eerste jaar in de moestuin probeerde ik alles uit. Zo dus ook witte kool. Ik had geen idee wat ik me moest voorstellen bij witte kool en zaaide dus aardig wat zaadjes. En die kwamen allemaal op! Dus toch maar eens inlezen en bleken die dingen vrij groot te worden. Ik heb dus een aantal plantjes weg gedaan, een aantal verplaatst en toen begon het wachten. En daar waar de andere kolen, nog klein en kwetsbaar, werden opgegeten, waren de kolen al klaar! Omdat ik op dat moment al zoveel groente uit de moestuin had waar ik wel van wist hoe ik het moest klaarmaken, waren de kolen over. Na een flinke zoektocht op Google over hoe de witte kool langer te bewaren, besloot ik de kool klein te snijden, in potten te doen en te wecken. Wat een megaklus want ik had vier van die kolen! Wijze les voor volgend jaar: niet teveel van hetzelfde op hetzelfde moment zaaien. Anyhow, nu de winter toch echt begonnen is, komt er steeds minder groente uit de tuin en wilde ik toch eens kijken naar wat ik allemaal nog op voorraad had. En daar waren alle geweckte potten witte kool!


Ik besloot een restjes maaltijd te maken in de vorm van een hartige taart. Een hartige taart is namelijk ideaal om van alles en nog wat in te verwerken. Voor dit recept gebruikte ik een rol bladerdeeg, deze kun je bij de meeste winkels in de koeling vinden. Ik vind ze erg makkelijk omdat je ze uitrolt en zo in de bakvorm stopt. Natuurlijk kan je ook de kleine plakjes uit de diepvries gebruiken, je bent dan iets langer bezig met de vorm te bekleden.


Overigens heb ik ook nog een paar zakken in de vriezer met geblancheerde witte kool, binnenkort ga ik kijken of ik met die ook kan gebruiken voor dit recept. Ik laat het je weten!

Ingrediënten:

1 rol bladerdeeg van 270 gram

200 gr vegetarisch rulgehakt

250 gr witte kool, uitgelekt*

1 prei

250 ml room

3 eieren

100 gr gorgonzola


Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Snijd de onderste cm van de prei. Snijd de prei tot halverwege in in de lengte. Was de prei en snijd het groen en het wit in dunne ringen. Laat goed uitlekken.

3. Bak in een koekenpan de prei in 1 el olijfolie. Laat de prei vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.

4. Bekleed de bakvorm met de rol bladerdeeg. Verdeel vervolgens de witte kool, de prei en het gehakt over het bladerdeeg.

5. Klop de eieren met de room los met peper en zout en verdeel dit over de taart. Snij of breek ten slotte de gorgonzola en verdeel deze ook over de taart.

6. Bak de taart 40 minuten in de oven mooi bruin.


*Ik gebruikte geweckte witte kool. Mocht je nou geen geweckte witte kool hebben, dan kun je de witte kool kleinsnijden en 5 minuten mee bakken met de prei.

bottom of page