top of page
  • elisavanleeuwen

Eenpansgerecht met pompoen en chorizo.

"Dus na de courgette fase, hebben we nu de pompoen fase?". Dit zei mijn dochter van de week en ze heeft wel gelijk. Want het nadeel van een moestuin is dat je soms van één bepaalde groente een enorme hoeveelheid hebt. Daar zijn twee oplossingen voor: heel veel invriezen of een andere manier van bewaren, of heel veel verschillende gerechten bereiden waardoor het niet opvalt dat je eigenlijk elke avond dezelfde groente eet. Met de recepten op deze site hoop ik dat je het tweede kan bereiken.


Zoals ik al eerder vertelde heb ik dit najaar een overvloed aan pompoen. Nu zijn pompoen als eenmaal het steeltje is verhard, erg makkelijk te bewaren in een schuurtje of kelder dus ik hoef ze alleen maar uit de moestuin mee naar huis te nemen. De allergrootste pompoenen van ruim 10 kilo heb ik al opgemaakt, deels door zelf veel mee te maken, deels door weg te geven. Nu zijn de flespompoenen (ook wel butternut pompoenen genoemd) een stuk kleiner en dus voor ons als gezin ideaal. Meestal gebruik ik het grootste deel voor het avondeten en maak van de rest pompoencupcakes. De schil van deze pompoen is vrij simpel te schillen en de pitten in het midden zijn ook niet lastig om weg te halen.


Dit keer maakte ik een eenpansgerecht met de pompoen. Door de pompoen klein te snijden en een tijdje te stoven, lijkt de pompoen wel te smelten. De chorizo is de smaakmaker in dit gerecht, ik zal ook eens kijken of er een vegetarische variant mogelijk is met veel kruiden!

Ingrediënten voor vier personen:

1 ui

2 tenen knoflook

1 kilo (fles)pompoen

500 gr mini krieltjes

200 gr diepvriesdoperwten

200 gr chorizo

250 gr Cannellini bonen, afgespoeld met water

140 gr tomatenpuree

100 ml Madeira

2 el Italiaanse kruiden

1 el paprikapoeder

Bereidingswijze:

1. Snij de chorizo in kleine stukjes en snipper de ui en de knoflook. Schil de pompoen en snij deze in kleine blokjes.

2. Verhit 2 el olijfolie in een grote hapjespan of braadpan. Bak hierin de chorizo, ui en knoflook tot de ui glazig ziet en de chorizo knapperig is.

3. Voeg de krieltjes toe, samen met het paprikapoeder en de tomatenpuree en bak dit 5 minuten mee.

4. Voeg dan de pompoen, de madeira en 250 ml water toe en laat de pan met de deksel erop 15 minuten zachtjes stoven.

5. Ten slotte voeg je nog de diepvriesdoperwten, de bonen en de italiaanse kruiden toe. Wanneer deze zijn opgewarmd, kun je het gerecht serveren.

bottom of page