top of page
  • elisavanleeuwen

Chocoladecupcakes met rode bietjes

Bijgewerkt op: 20 nov. 2020

Cupcakes zijn hier in huis erg populair. Zowel de hartige als zoetige en dus staan er al heel veel recepten op mijn website voor cupcakes, maar cupcakes met rode bietjes had ik nog niet toegevoegd. In deze cupcakes gaat veel minder suiker dan in reguliere cupcakes, maar door de rode bietjes worden ze toch erg zoet. Door de hoeveelheid chocolade en cacaopoeder in de cupcakes, zie je de rode kleur niet aan de cupcakes. De roomkaasvulling kun je wel zo roze maken als je wilt door veel of weinig vocht van de rode bietjes toe te voegen. En zeg nou zelf, roze is toch de mooiste kleur!

Ingrediënten voor ongeveer 24 stuks:

250 gr voorgekookte rode bietjes

250 gr boter

150 gr roomkaas

3 eieren

150 gr zelfrijzende bakmeel

100 gr suiker

150 gr poedersuiker

2 zakjes vanillesuiker

50 gr cacaopoeder

150 gr zwarte chocolade

zachte zilveren parels (Dr. Oetker)


Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet het vocht van de rode bieten apart en rasp de bieten grof.

2. Smelt de chocolade au bain-marie.

3. Mix 150 gr boter en 130 gr suiker in een beslagkom en mix tot deze romig en 1 geheel zijn. Voor vervolgens de eieren 1 voor 1 toe en voeg pas de volgende ei toe als de vorige is opgenomen.

4. Voeg tot slot de geraspte rode bietjes en de gesmolten chocolade toe en meng tot een homogeen beslag.

5. Voeg vervolgens het zelfrijzend bakmeel en het cacaopoeder toe en meng dit goed door.

6. Vervolgens vul je de cupcakevorm. Ik neem altijd een siliconen cupcakevorm waardoor insmeren of cupcakepapiertjes overbodig zijn, heb je geen siliconen cupcakevorm dan moet je wel de vorm insmeren of cupcakepapiertjes gebruiken. Omdat het beslag vrij stug in, kun je het aandrukken en egaliseren met een lepel die je even onder de kraan houdt zodat hij niet zo plakt aan je beslag. Een alternatief is een ijslepel gebruiken voor het vullen van de muffinvorm.

6. Bak de cupcakes in 30 minuten goudbruin en gaar. Dit laatste kun je controleren door met een satéprikker in de cupcakes te prikken, komt de prikker er schoon uit, dan zijn de cakejes klaar. Laat de cupcakes vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.

7. Mix vervolgens de poedersuiker, de vanillesuiker, 100 gr boter en de roomkaas tot een glad mengsel. Voeg vervolgens druppels rode bieten vocht toe tot je de gewenste kleur hebt. Spuit toefjes van dit mengsel door middel van een spuitzak op de cupcakes en decoreer met zachte zilveren parels.

bottom of page