top of page
  • elisavanleeuwen

Cannelloni gevuld met palmkool.

Bijgewerkt op: 16 nov. 2020

Zoals ik al eerder beschreef, had ik tot een paar maanden geleden nog nooit van palmkool (of cavolo nero) gehoord. Deze plant ziet eruit als een palmboom, en als je telkens enkel de onderste bladeren eraf haalt maar de plant laat zitten, dan blijft ie dus doorgroeien. Zodoende heb ik dus begin november nog steeds palmkool oogsten. De eerste keer dat ik met palmkool kookte, maakte ik pasta pesto. Dit verraste ons zo, dat ik ben gaan nadenken over wat ik de volgende keer wilde gaan maken als er genoeg blad aan de plant zou zitten. En zodoende dit recept. Ik moet erbij zeggen dat het een hoop werk is, maar dat is het meer dan waard!

Ingrediënten voor 2 personen:

600 gr palmkool

1 grote ui

2 tenen knoflook

2 el olijfolie

250 gr ricotta

125 gr cannelloni

500 ml passata di pomodori

3 el Italiaanse kruiden

20 gr boter

20 gr bloem

300 ml melk

75 gr geraspte kaas


Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven op 180 graden.

2. Was de palmkool, verwijder de nerven en snij de bladeren in kleine reepjes. Kook de palmkool 10 minuten in een klein beetje water, de palmkool zal behoorlijk slinken.

3. Meng de passata di pomodori met de Italiaanse kruiden en verdeel dit over de bodem van de ovenschaal.

4. Snipper de ui en snij de knoflooktenen fijn. Fruit de ui en de knoflook in de olijfolie tot deze glazig zijn.

5. Giet de palmkool af, laat deze goed uitlekken en meng ze met de ui, knoflook en de ricotta. Pureer dit mengsel kort zodat het wel fijn is maar nog wel iets van structuur heeft. Vul de cannelloni pijpjes met dit mengsel door middel van een spuitzak met een grote opening en leg de gevulde pijpjes in de ovenschaal.

6. Maak vervolgens de bechamel saus door in een steelpannetje de boter te smelten. Voeg vervolgens de bloem toe en laat op laag vuur 3 minuten de bloem garen. Voeg dan al roerend met een garde de melk in scheuten toe. Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen. Aan het einde voeg je 50 gr geraspte kaas toe. Laat op laag vuur al roerend 2 minuten zacht koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schenk de bechamel saus over de cannelloni pijpjes.

7. Verdeel de laatste 25 gr geraspte kaas over de ovenschotel en bak de cannelloni in ongeveer 35 min gaar.

bottom of page